Olejek roucou bogatszy w karoten niż marchew?
Beta-karoten to nic innego, jak prowitamina A obecna w wielu produktach spożywczych. Największe ilości beta-karotenu znajdziemy w marchewkach, które poleca się zjadać, jeśli chcemy nabrać zdrowej opalenizny. Jednak beta-karoten to nie tylko przyśpieszenie opalania, ale również wiele innych właściwości. Dlaczego warto dostarczyć beta-karoten do organizmu? Gdzie znaleźć go więcej niż w marchewce? Przeczytajcie.
Jedną z roślin, której owoce mają nawet stokrotnie więcej beta-karotenu niż taka sama porcja marchewki, jest Bixa Orellana. To łacińska nazwa tropikalnego drzewa Roucou (nazywanego też Annato, drzewkiem orleańskim lub arnotą właściwą) z Ameryki Południowej. Z nasion tych czerwonych, kolczastych owoców pozyskuje się olej roucou, który ma bardzo wiele dobroczynnych właściwości. Najchętniej wykorzystuje się go do pielęgnacji włosów, ponieważ wysokie stężenie beta-karotenu sprawia, że włosy łatwiej odbudowują swoją zniszczoną strukturę i zaczynają szybciej rosnąć.
To jednak nie wszystko, co niesie ze sobą beta-karoten. Dlaczego ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości tej witaminy do organizmu? Przede wszystkim prowitamina A to substancja, z której organizm człowieka wytwarza właściwą witaminę A. Ta natomiast konieczna jest do wzmocnienia układu odpornościowego, zapewnienia prawidłowego funkcjonowania wzroku i oczywiście wsparcia produkcji melatoniny. To trzy najbardziej znane właściwości beta-karotenu, który najczęściej uważa się za lekarstwo na kłopoty ze wzrokiem i substancję opalającą.
Olejek roucou to składnik, który warto włączyć do swojej diety lub codziennej pielęgnacji (olejek z Roucou można zarówno stosować wewnętrznie i zewnętrznie), nie tylko ze względu na powyższe właściwości. Beta-karoten jest również niedocenionym składnikiem odpowiedzialnym za opóźnianie procesów starzenia i uelastycznianie skóry. Olejek roucou to naturalny antyutleniacz, a to oznacza, że stężenie prowitaminy A w jego składzie nie tylko niweluje przedwczesne oznaki starzenia, ale również hamuje szkodliwe procesy utleniania, które mogą powodować np. rozwój chorób nowotworowych.